Ajankohtaista

Lääkehakupalvelu

Noutoapteekki

Voit noutaa tilaustuotteet noutoautomaatista, joka sijaitsee apteekin sisäänkäynnin vieressä. Noutoautomaattia pääsee käyttämään K-supermarket Kempeleen aukioloaikojen puitteissa. Kysy lisää apteekistamme!

SÄHKÖINEN VALTUUS APTEEKKIASIOINTIA VARTEN

Mistä on kyse?

Kyseessä on sähköinen valtakirja, jolla voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi kaikissa suomalaisissa apteekeissa. Tästä on etua silloin, kun et itse pysty hoitamaan asioita esimerkiksi sairauden, ulkomaanmatkan tai muun esteen vuoksi.

Valtuuttamasi henkilö ei tarvitse apteekissa Kela-korttiasi tai potilasohjettasi. Riittää, että hän kertoo asioivansa puolestasi, todistaa henkilöllisyytensä ja antaa henkilötunnuksesi.

Toisen puolesta voit jatkossakin noutaa reseptilääkkeitä myös ilman sähköistä valtuutta. Tällöin asioijalla on oltava mukanaan potilaan Kela-kortti tai potilasohje.

Miten annan valtuuden?

Voit antaa sähköisen valtuuden Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa kirjautumalla palveluun omilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin kansalaisvarmenteella. Toisen valtuuttamiseen tarvitset hänen nimensä ja henkilötunnuksensa.

Valtuuttamallasi henkilöllä on apteekissa oikeus:

  • noutaa reseptilääkkeitäsi
  • uusia reseptejäsi
  • tarkistaa Kela- ja reseptitietojasi sekä lääkkeisiin liittyviä etuustietojasi
  • mitätöidä reseptejäsi
  • pyytää yhteenvetoa resepteistäsi

Valtuus on voimassa kaikissa apteekeissa valtuuttajan valitseman ajanjakson, korkeintaan 25 vuotta.

Alaikäisen lapsen huoltajan ei tarvitse tehdä sähköistä valtuutusta. Lailliset huoltajuustiedot tulevat apteekissa näkyviin automaattisesti väestötietojärjestelmän tiedoista. Apteekissa huoltajan on tiedettävä lapsen henkilötunnus.

Miten toimin, kun asioin sähköisellä valtuudella toisen puolesta?

Kerro apteekissa, että asioit valtuutettuna toisen henkilön puolesta ja anna hänen henkilötunnuksensa. Toisen puolesta asioivana henkilöllisyytesi tarkistetaan apteekissa. Tunnistamisvälineeksi käyvät passi, henkilökortti ja ajokortti. Kela-kortti ei käy henkilöllisyyden osoittamiseen.

Apteekki tarkistaa sähköisesti valtuuden voimassaolon. Voimassaolevan valtuuden myötä apteekki saa käyttöönsä kaikki asioinnissa tarvittavat tiedot reseptikeskuksesta ja Kelasta.

Jos kohtaat puolesta asioinnissa ongelmia, ota yhteyttä Kansalaisneuvontaan (kansalaisneuvonta.fi). Apteekin ei ole mahdollista vaikuttaa Suomi.fi-palvelun välittämiin tietoihin.

Apteekin henkilökunta antaa mielellään lisätietoja sähköisestä valtuudesta. Lisätietoja löydät myös Suomi.fi-palvelusta.

Vuosiomavastuu

Tieto lääkkeiden vuosiomavastuun eli lääkekaton täyttymisestä siirtyy välittömästi Kelasta apteekeille 1.1.2020 alkaen. Asiakkaan ei tarvitse enää hakea Kelasta lisäkorvausta lääkekaton ylittävästä ostosta.

1.1.2020 alkaen korvatuista lääkkeistä maksetut omavastuut näkyvät apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa ajantasaisina. Muutos on merkittävä paljon tai kalliita lääkkeitä tarvitsevan kukkarolle. Aiemmin asiakkaan piti hakea Kelasta jälkikäteen korvausta siitä lääkeostosta, jonka myötä lääkekatto täyttyi, mutta nyt asiakas saa korvauksen heti apteekissa.

Vuonna 2023 lääkekustannusten omavastuu on 592,16 euroa kalenterivuodessa. Mikäli vuosiomavastuu ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun.